Feminism

Detta handlar inte om The Fooo, men det är så viktigt så läs gärna vidare. 
 
Jag vet vad ni tänker nu, men sluta inte läsa. Jag kommer inte att skriva att jag hatar alla killar eller att tjejer är bättre än killar. Jag vill bara berätta om det jag önskar att någon hade berätta för mig för ett år sedan. Jag tycker synd om 15 åriga Alexandra som inte visste detta. Som inte förstod. För det är jättesvårt att se alla fel i samhället om man inte väljer att se dem. Men när man väl börjat går det inte att sluta. 
 
Jag gjorde en undersökning och frågade 100 personer i min gymnasieskola om de är feminister eller inte. Bara 56% svarade ja på den frågan. Det betyder alltså att endast 56% vill leva i ett jämställt samhälle. Ett samhälle där alla människor har samma förutsättningar och rättigheter. Hur kan man inte vilja detta? Är det för att man tycker att tjejer inte förtjänar samma lön som killar? Eller är det för att man inte vet vad det handlar om? Man kanske tycker att ordet feminism låter som något dåligt och inte vågar säga att man är det.
 
I så fall tycker jag vi struntar i ordet en liten stund. I vårt samhället finns det olika könsroller som talar om för oss hur vi ska vara och bete oss. T.ex. att tjejer är hjälplösa, svaga och inte tar så mycket plats. Killarna är starka, kontrollerade och känlsokalla. Är detta biologiska egenskaper? Är tjejer och killar genetisk olika? Nej, detta är något som kallas socialt kön och innebär att samhället lär oss hur vi ska vara från början av våra liv. Redan från småbarn blir vi tillsagda hur vi ska agera. 
 
Tjejer ska leka med dockor och ha på sig söta rosa klänningar. Killar ska leka med bilar och ha på sig mörkblå kläder. Att en kille bråkar med en tjej är okej för "han är ju kille" eller "han gillar dig bara". Men att en tjej är bråkig eller uppkäftig går inte för sig. Att en tjejer pratar mycket är inte bra. Killar ska prata hela tiden. Lärarna sätter några duktiga tjejer mellan två bråkiga killar så hon ska hålla koll på dem. 
 
Eller det mest konkreta exempel som finns, löneskillnaden. Tjejer har i genomsnitt lägre lön än killar för exakt samma arbete. Det är ingen åsikt, detta ÄR fakta. Är det rättvist? Det finns ingen logik. Två människor som gör exakt samma sak, exakt lika bra får inte samma lön.
 
Låt oss gå tillbaka till ordet. Feminism. Vad är det då? Jo det handlar om att kämpa mot motpartens nedvärderande men även utsuddandet av könsgränser. Det handlar om att man inte ska dela upp tjejer och killar. Det handlar om att se på personer som individer och inte som ett kön. Jag vill inte vara den tysta, hjälplösa tjejen. Jag vill vara Alexandra. Jag vill ha samma lön som mina manliga arbetskollegor när jag blir stor. Jag vill att mina barn ska växa upp i en värld där tjejer och killar behandlas likadant. 
 
Jag vet att alla män inte våldtar, men jag vet också att nästan alla som blir våldtagna är tjejer. Jag vill inte ha någon rättighet som inte killarna har. Jag vill inte ha något som killarna har. Jag vill bara att det inte ska vara någon jäkla skillnad. Om jag vill leka med bilar, får inte jag göra det? Om jag vill bjuda ut en kille på bio, måste jag vänta på att han ska bjuda ut mig? Om jag vill ta plats i samhället, ska jag bli sämre behandlad för det? Allt för att jag är tjej. 
 
För ett år sedan kunde jag inte se problemen i samhället. Men börja kolla efter dem så märker du. Kolla i din klass, är det skilland på tjejer och killar? Kolla i tidningen imorgon bitti, är det någon skillnad på tjejer och killar? Överallt finns dem. Könsrollerna. 
 
Så är du feminist?
 
Jag är det i alla fall. Och Emma Watson, Daniel Radcliff, John Legens, Harry Styles, Zara Larsson, Beyonce, Douglas Booth, Logan Lerman, Chris Colfer, Tim Hiddleston är också det. Jag hoppas att du inte är en av de 44% som vill leva i ett samhälle som inte är jämställt. Jag hoppas att någon dag finns inte de där 44%, någon dag är det självklart att vara feminst. Det är det för mig i alla fall.